×
WEB MAIL TELEPHONE DIRECTORY STUDENT INFORMATION SYSTEM COURSES OFFERED DISTANCE LEARNING CAMPUS LIFE LIBRARY PORTAL TRANSPORTATION
1. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
PHYS 131 Physics I / Fizik I 3 2 4 6
TURK 101 Turkish I / Türk Dili I 2 0 2 3
ENG 121 Academic English I / Akademik İngilizce I 3 0 3 4
MATH 157 Calculus for Engineering I / Mühendisler için Genel Matematik I 4 0 4 5
BIO 101 Introduction to Biology / Biyolojiye Giriş 3 0 3 5
ESR 103 Ethical Principles and Social Responsibility / Etik İlkeler ve Sosyal Sorumluluk 1 0 1 1
SENG 101 Computer Programming I / Bilgisayar Programlama I 3 2 4 6
30

2. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
PHYS 132 Physics II / Fizik II 3 2 4 6
TURK 102 Turkish II / Türk Dili II 2 0 2 3
ENG 122 Academic English II / Akademik İngilizce II 3 0 3 4
MATH 158 Calculus for Engineering II / Mühendisler için Genel Matematik II 4 0 4 5
SENG 102 Computer Programming II / Bilgisayar Programlama II 3 2 4 7
SENG 106 Computational Thinking / Bilgi İşlemsel Düşünme 3 0 3 5
30

3. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
HIST 201 Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution I / Atatürk İlke ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 3
SENG 201 Data Structures / Veri Yapıları 3 2 4 6
MATH 223 Introduction to Applied Probability and Statistics / Uygulamalı Olasılık ve İstatistiğe Giriş 3 2 4 6
SENG 206 Software Design / Yazılım Tasarımı 3 0 3 5
SENG 271 Software Project I / Yazılım Projesi I 0 2 1 5
SENG 203 Discrete Structures / Ayrık Yapılar 3 0 3 5
30

4. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
HIST 202 Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution II / Atatürk İlke ve İnkilap Tarihi II 2 0 2 3
MATH 205 Basic Linear Algebra / Temel Lineer Cebir 3 0 3 4
CENG 383 Algorithms / Algoritmalar 3 0 3 6
SENG 205 Software Requirement Analysis / Yazılım Gereksinim Analizi 3 0 3 5
SENG 272 Software Project II / Yazılım Projesi II 0 2 1 4
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Elective (Social Sciences) / Seçmeli (Sosyal) 3 0 3 3
30

5. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
SENG 315 Concurrent Programming / Koşut Programlama 3 0 3 5
SENG 303 Software Testing for Quality Assurance / Kalite Güvencesi için Yazılım Testi 3 0 3 5
SENG 383 Software Project III / Yazılım Projesi III 0 2 1 5
SENG 200 Summer Training I / Yaz Stajı I 0 0 0 5
SENG 301 Software Project Management / Yazılım Proje Yönetimi 2 2 3 5
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
30

6. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
SENG 306 Database Modeling and Design / Veri tabanı Modelleme ve Tasarımı 3 0 3 5
SENG 326 Software Architecture / Yazılım Mimarisi 3 0 3 5
SENG 352 Data Analysis / Veri Analizi 3 0 3 6
SENG 384 Software Project IV / Yazılım Projesi IV 0 2 1 6
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Elective (Social Sciences) / Seçmeli (Sosyal) 3 0 3 3
30

7. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
SENG 426 Formal Methods in Software Development / Yazılım Geliştirmede Formal Yöntemler 4 0 4 5
SENG 491 Graduation Project I / Mezuniyet Projesi 1 4 3 6
SENG 300 Summer Training II / Yaz Stajı II 0 0 0 5
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Technical Elective Lab / Teknik Seçmeli Lab 1 2 2 4
30

8. Semester
Course Code Course Name Credit ECTS
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Technical Elective / Teknik Seçmeli 3 0 3 5
ELEC Technical Elective Lab / Teknik Seçmeli Lab 1 2 2 4
SENG 492 Graduation Project II / Mezuniyet Projesi II 1 4 3 6
30

Click here for the prerequisite chart.

1. Semester

PHYS 131: Fizik I / Physics I 

Türkçe: Ders ve dersin uygulamaları kapsamında 1, 2, ve 3 boyutta hareket çeşitleri, Newton yasaları, iş ve kinetik enerji kavramları, potansiyel enerji ve enerji korunumu yasası, momentum ve çarpışmalar, dönmenin dinamiği, periyodik hareket ve dalga fiziğine giriş konuları işlenecektir.
İngilizce: Within the scope of the course, motion in one, two and three dimensions, Newton’s laws, work and kinetic energy concepts, potential energy and energy conservation law, momentum and collisions, dynamics of rotation, periodic motion and introduction to wave physics will be covered.
TURK 101: Türk Dili I / Turkish I 
Türkçe: Bu dersin amacı, yükseköğrenim döneminde her öğrenciye anadilinin yapı ve işleyiş özelliklerini gereğince kavratabilmek; dil-düşünce bağlantısı açısından yazılı ve sözlü anlatım aracı olarak Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme yeteneği kazandırabilmek; Türk edebiyatının seçkin yapıtlarıyla öğrencilerin eleştirel, sorgulayıcı, araştırıcı, yapıcı ve yaratıcı düşünce ve anlatımlarını geliştirmek; öğretimde birleştirici ve bütünleştirici bir dil oluşumunu sağlamak ve anadili bilincine sahip gençler yetiştirmektir.
İngilizce: The course will cover the following: teaching students the structure and usage features of the mother tongue; having students acquire the ability to use Turkish appropriately as a written or oral communication tool; developing students’ creative thinking, criticizing, researching, questioning and constructive structure of the outstanding works of art in Turkish Literature; providing the language as complete and cooperated in education and making students aware of their mother tongue during the university period.
ENG 121: Akademik İngilizce I / Academic English I

Türkçe: ENG 121 (Akademik İngilizce I) dersi öğrencilerin İngilizce akademik çalışmaları için gerekli dil becerilerinden ikisi olan okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi hedefleyen ve bu iki beceriyi belirli temalar çerçevesinde birleştiren zorunlu bir derstir. Bu ders, üst düzey akademik dil becerilerini geliştirmesinin yanı sıra, öğrencilerin bilgileri, fikirleri ve yargıları kavramalarını, değerlendirmelerini ve sentezlemelerini sağlayarak eleştirel düşünme becerilerini okuma ve yazma becerileri ile kullandırmayı amaçlamaktadır. Dersin içeriği güncel ve ilgi çekici eğitim araçlarıyla öğrenciye sunulan akademik konuları kapsamakta ve öğrencilerin akademik hayatta karşılarına sıklıkla çıkacak akademik dil becerilerinin farkında olmalarını ve doğru bir şekilde kullanabilmelerini sağlamaktadır.

İngilizce: ENG 121 Academic English I is an integrated and theme-based compulsory course focusing on improving reading and writing skills as well as vocabulary knowledge required for academic studies in English. In addition, the course aims at employing critical thinking skills through challenging and integrated tasks and activities that guide students in comprehending, evaluating, synthesizing and applying information, ideas, and judgments. The content of the course covers various academic topics presented through motivating and challenging learning materials, and makes students acquainted with and competent in the most frequently used academic language skills relevant to the academic environment.

MATH 157: Matematik I / Calculus I 
Türkçe: Gerçel sayılar ve gerçel sayı doğrusu, aralıklar, mutlak değer, mutlak değer içeren denklem ve eşitsizlikler, ikinci dereceden denklemlerin grafikleri, çember, parabol, grafiği kaydırmak, elips ve hiperbol. Fonksiyonlar, tanım ve değer kümeleri, grafikler, çift ve tek fonksiyonlar, fonksiyonların birlikte kullanımı, bileşke fonksiyon, parçalı tanımlı fonksiyonlar. Trigonometrik fonksiyonlar, trigonometrik özdeşlikler, trigonometrik fonksiyonların grafikleri. Transendental fonksiyonlar. Limit ve süreklilik. Sonsuzda limit ve sonsuz limitler. Türev, türevin uygulamaları, Integral, belirli integralin uygulamaları, integral teknikleri, düzensiz integraller.
İngilizce: Real numbers and the real line, intervals, absolute value, Equations and inequalities involving absolute value, Graphs of Quadratic Equations, circles, parabolas, shifting a graph, ellipses and hyperbolas. Functions, domain and range, graphs, even and odd functions, combining functions, composite functions, piecewise defined functions. Trigonometric functions, identities, graphs of trigonometric functions. Transcendental functions. Limits and Continuity. Limits at infinity and infinite limits. Differentiation, Applications of Derivatives, Integration, Applications of Definite Integral, Techniques of Integration, Improper Integrals.
BIO 101: Biyolojiye Giriş / Introduction to Biology 
Türkçe: Biyoloji biliminin temel kavramlarına giriş yapılmaktadır. Konular, moleküllerden başlayıp organizmalara kadar uzanmaktadır. Kalıtım şekilleri, DNA’nın yapı ve işlevi, gen ekspresyon ve regülasyonu, genetik mühendisliği, DNA teknolojisi ve genomik yapılar gibi diğer temel konuları da içeren derstir. Ayrıca mühendisliğin biyolojiye uygulandığı alanlar olan biyoinformatik, sentetik biyoloji ve nanobiyoteknoloji gibi konuları da içermektedir.
İngilizce: An introduction to the fundamental concepts of biological science will be covered. Topics include structures and processes from molecules to organisms, patterns of inheritance, the structure and function of DNA, gene expression and regulation, genetic engineering, DNA technology and genomics. Applying engineering to biology, i.e.; bioinformatics and biological databases, synthetic biology and nanobiotechnology will also be looked over.
ESR 103: Etik İlkeler ve Sosyal Sorumluluk / Ethical Principles and Social Responsibility
Türkçe: Etik kavramı, etiğin felsefi ve tarihsel arka planı, etik teorileri, etik ikilemler ve uygulama örnekleri, etik kavramının sosyalleşme, değerler, davranışlar, toplumsal davranış kuralları, karar verme ve sosyal sorumluluk kavramlarıyla ilişkisi, meslek (iş) etiği, küresel etik konuları, etik politikaları ve etik olmayan uygulamalar, evrensel değerler ışığında sosyal sorumluluk ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramları; kişilerin, kurumların ve toplumun yaşam kalitesini iyileştirmede sosyal sorumluluğun sağladığı yararlar ve konuya ilişkin eleştiriler, anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar.
İngilizce: The concept of ethics, the philosophy of ethics and historical background, theory of ethics, ethical dilemmas and sample practices, the relationship between socializing, values, behaviors, social behavior rules, decision making and social responsibility, work ethics, global ethics, politics of ethics and unethical practices, concepts of social responsibility and organizational social responsibility in the light of universal values; the benefits that social responsibility presents in the betterment of the quality of life of individuals, institutions and the society, and criticisms related to this topic, ethical approaches in the solution for disagreements.
SENG 101: Bilgisayar Programlama I / Computer Programming I 
Türkçe: Yazılım ve donanımın temel kavramlarına bir giriş sağlanır. Bilgisayar programlama ile ilgili bilgiler detaylandırılacaktır. Öğrencileri bilgisayar programlama konusunda temel bilgi ve becerilerle donatacak ve herhangi bir programlama dilini kendi kendilerine almalarını sağlayacaktır. C dilini öğrenmek için çeşitli ilginç ve klasik problemler örnek alınacaktır.

İngilizce: An introduction to the basic concepts of software and hardware is provided. Knowledge related to computer programming will be detailed out. It will equip students with the basic knowledge and skills in computer programming and enable them to pick up any programming languages by themselves. Various interesting and classical problems will be taken as examples to learn C language.

2. Semester

PHYS 132: Fizik II / Physics II

Türkçe: Ders kapsamında elektrik yükü ve alanı, Gauss yasası, elektrik potansiyeli, sığa ve dielektrikler, akım, direnç ve elektromotor kuvvet, doğru akım devreleri, manyetik kuvvetler, manyetik alan kaynakları, indüksiyon, alternatif akım ve elektromanyetik dalgalar kavramları anlatılacaktır.
İngilizce: In this course, the concepts of electric charge and the electric field, Gauss’s law, electric potential, capacitor and dielectrics, current, resistance and electromotive force, direct current circuits, magnetic forces, magnetic field sources, induction, alternating current and electromagnetic waves will be explained.
TURK 102: Türk Dili II / Turkish II 
Türkçe: Bu dersin amacı, yükseköğrenim döneminde her öğrenciye anadilinin yapı ve işleyiş özelliklerini gereğince kavratabilmek; dil-düşünce bağlantısı açısından yazılı ve sözlü anlatım aracı olarak Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme yeteneği kazandırabilmek; Türk edebiyatının seçkin yapıtlarıyla öğrencilerin eleştirel, sorgulayıcı, araştırıcı, yapıcı ve yaratıcı düşünce ve anlatımlarını geliştirmek; öğretimde birleştirici ve bütünleştirici bir dil oluşumunu sağlamak ve anadili bilincine sahip gençler yetiştirmektir.

İngilizce: The course will cover the following: teaching students the structure and usage features of the mother tongue; having students acquire the ability to use Turkish appropriately as a written or oral communication tool; developing students’ creative thinking, criticizing, researching, questioning and constructive structure of the outstanding works of art in Turkish Literature; providing the language as complete and cooperated in education and making students aware of their mother tongue during the university period.

ENG 122: Akademik İngilizce II / Academic English II
Türkçe: ENG 122 (Akademik İngilizce II) dersi öğrencilerin akademik çalışmaları için gerekli İngilizce dil becerilerinden ikisi olan dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeyi hedefleyen zorunlu bir derstir. Bu amaçla, bu ders öğrencilerin dinleme ve konuşma becerilerini belirli temalar çerçevesinde bütünleşik olarak geliştirmeyi hedeflemektedir. Dersin içeriği güncel ve ilgi çekici eğitim araçlarıyla öğrenciye sunulan akademik konuları kapsamakta ve öğrencilerin akademik hayatta sıklıkla karşılarına çıkacak akademik dil becerilerinin farkında olmalarını ve doğru bir şekilde kullanabilmelerini sağlamaktadır.
İngilizce: ENG 122 Academic English II is a compulsory listening and speaking course for freshmen students designed with the aim of equipping students with the essential language skills they need for their academic studies to be able to better cope with the English language. To this end, the course has an integrated and theme-based approach to foster the speaking and listening skills of learners. The content of the course covers various academic topics presented through motivating and challenging learning materials, and makes students acquainted with and competent in the most frequently used academic language skills relevant to the academic and professional environment.
MATH 158: Matematik II / Calculus II 
Türkçe: Diziler, Sonsuz Seriler, Alterne Seriler, Kuvvet Serileri, Taylor ve Maclaurin Serileri, Vektörler, Uzayda Doğru ve Düzlemler, Vektör Değerli Fonksiyonlar, Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Kısmi Türevler, Yönlü Türevler, Uç Değerler, Lağrange Çarpanı, İki Katlı İntegraller, Kutupsal Koordinatla, Üç Katlı İntegraller, Silindirik ve Küresel Koordinatlar, Değişken Değiştirme.
İngilizce: Sequences, Infinite Series, Alternating Series, Power Series. Taylor and Maclaurin Series. Vectors, Lines and Planes in Space. Vector Valued Functions; Functions of Several Variables. Partial Derivatives, Directional Derivatives. Extreme Values; Lagrange Multipliers. Double Integrals; Polar Coordinates, Triple Integrals; Cylindrical and Spherical Coordinates; Substitution.
SENG 102: Bilgisayar Programlama II / Computer Programming II 

Türkçe: Bu ders öncelikle veri türleri, kontrol yapıları ve dizi konularının kısa bir tekrarı ile başlar. Daha sonra nesne yönelimli tasarımın temelleri ile birlikte sınıfların tanımı ve kullanımı üzerine odaklanarak nesne yönelimli programlama ile devam eder. Bu kapsamda, kapsülleme ve bilgi saklama, sınıflar, alt sınıflar, nesneler arası miras ilişkisi, çok biçimlilik, sınıf hiyerarşileri, soyut sınıf ve arayüz kavramları tanıtılır. Bu konular ile birlikte JAVA programla dili ile olay odaklı programlama ve özyinelemeli fonksiyonlar konuları da anlatılmaktadır.

İngilizce: This course begins with a brief review of data types, control structures and loop topics. Then course focus on object-oriented programming paradigm and design, encapsulation and information hiding, classes, subclasses, inheritance, polymorphism, class hierarchies, abstract class and interface concepts are introduced in this concept. Finally course explains collections, streams and I/O, generic class concepts. The course uses the Java programming language and features to explain these concepts.
SENG 106: Bilgi İşlemsel Düşünme / Computational Thinking 
Türkçe: Bu ders, öğrencileri “Algoritmik Düşünme” kavramları ve süreci konusunda eğiterek, onların Betik dilleri dilini kullanarak gerçek-dünya hesaplamalı problemlerine daha sade ve verimli çözümler oluşturmalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
İngilizce: This course is designed to train students in the “Algorithmic Thinking” concepts and process, allowing them to build simpler, efficient solutions to real-world computational problems using Scripting language.

3. Semester

HIST 201: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – I / Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution – I 
Türkçe: Bu ders şu konuları kapsamaktadır; Atatürk’ün reformları, ilkeleri ve düşünceleri. Bu derste öğrencilerin tarihe olan ilgilerini artırmak hedeflenmiştir ve öğrencilerin tarihsel olaylara geniş bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamaya çalışılmaktadır. Tarihsel olayları politik, ekonomik, sosyal ve kültürel biçimde değerlendirmeyi de öğretmek amaçlanmıştır.
İngilizce: HIST 201 is a course aimed at teaching students about and strengthening their knowledge on the Turkish War of Liberation, Atatürk’s reforms and principles, and Atatürk’s thoughts. Additionally, this course also aims at making students have greater interest in historical texts, an ability to analyse historic events from a multidimensional perspective, and have a grasp of Turkish modernisation in terms of political, economic, social, and cultural areas.
SENG 203: Ayrık Yapılar / Discrete Structures 
Türkçe: Bu ders ayrık matematiğin temel kavramlarını kapsar: matematiksel mantık, küme teorisi, ilişkiler ve fonksiyonlar, önermeli mantık, birinci dereceden mantık ve matematiksel tümevarım, ayrık yapılar, modüler aritmetik, durum makineleri, grafik teorisi, ağaçlar, sayma, özyineleme ve özyinelemeli ilişki ve kesikli olasılık teorisi.
İngilizce: This course covers the fundamental concepts of discrete mathematics: mathematical logic, set theory, relations, and functions, propositional logic, first order logic, and mathematical induction, discrete structures, modular arithmetic, state machines, graph theory, trees, counting, recursion and recursive relation and discrete probability theory.

SENG 201: Veri Yapıları / Data Structures

Türkçe: Bu ders, verilerin düzenlenmesi ve sıralama, arama ve problem çözümleri için kullanılan algoritmaları kapsar. Öğrenciler, oyun geliştirme bağlamında temel veri yapılarının ve algoritmaların işleyişini ve uygulanmasını öğreneceklerdir.  Bu derste işlenen konular:  karmaşıklık, matrisler, bağlantılı yapılar, soyutlama, analiz, vektörler, listeler, yığınlar, kuyruklar, ağaçlar, yığınlar ve grafikler ve grafikler.
İngilizce: The course covers the organization of the data and the algorithms used to sort, search, and solve problems. Students will learn the functioning and implementation of fundamental data structures and algorithms in the context of game development. Topics covered in this course include complexity, matrices, linked structures, abstraction, analysis, vectors, lists, stacks, queues, trees, heaps and graphs and graphics.

SENG 206: Yazılım Tasarımı / Software Design 
Türkçe: Nesne yönelimli kavramların gözden geçirilmesi. Rasyonel Birleştirilmiş süreç. UML Temellri. Durum şemaları kullanın. Sınıf diyagramları ve ilişkileri, Nesne diyagramları. Davranışsal diyagramlar, Dizi diyagramları, işbirliği diyagramları, aktivite diyagramları, durum diyagramları. Uygulama Diyagramları, bileşen diyagramları, dağıtım diyagramları.
İngilizce: Review of Object oriented concepts. The rational Unified process. Fundamentals of UML. Use case diagrams. Class diagrams and associations, Object diagrams. Behavioral diagrams, Sequence diagrams, collaboration diagrams, activity diagrams, state diagrams. Implementation Diagrams, component diagrams, deployment diagrams.
SENG 271 : Yazılım Projesi I / Software Project I 
Türkçe: Bu ders, dört veya daha fazla pratik ödev içerir. Öğrencilerden, karmaşık hesaplama problemlerini etkili bir şekilde, iyi tasarlanmış ödevleri ile birlikte raporlamaları beklenmektedir. Derleyicilerin, paket programların ve güncel programların kullanımı IDE’ler (Entegre Geliştirme Ortamları) bu laboratuvara dahildir.
İngilizce: The laboratory includes four or more practical assignments. The students are expected to implement complex computing problems in an efficient way. The students are expected to present a well-designed documentary report with their assignments. The utilization of compilers, package programs and recent IDEs (Integrated Development Environments) are included in this laboratory.

4. Semester

HIST 202: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – II / Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution – II 
Türkçe: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi, Türk İstiklal Savaşı, Atatürk İnkılâpları ve İlkeleri, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi hakkında öğrencilere güvenilir, bilimsel bilgiler vermeyi, Atatürk İnkılâpları ve İlkeleri ve Atatürkçü düşünce etrafında Türk gençliğini yetiştirmeyi amaçlayan bir derstir. Bunun yanısıra bu ders, öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmeyi, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamayı ve Türkiye’nin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gerçekleştirdiği modernleşmeyi kavramasını da amaçlamaktadır. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II (HIST-202) dersi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin Lozan Antlaşmasından, yakın tarihimize kadar geçen süre içindeki konuları incelemektedir.
İngilizce: The course aims at explaining Lausanne Treaty, and the political, social, cultural and economic developments in the newly independent Republic of Turkey. In addition to these, the principles of Atatürk and his reforms and their impact on the Turkish transformation are studied.
MATH 205: Temel Lineer Cebir / Basic Linear Algebra 
Türkçe: Doğrusal Denklem Sistemleri. Matrisler, Matris çarpımı, Matrislerin özel tipleri, Matrisin Echelon formları, Gauss-Jordan Redüksiyon ile lineer sistemlerin çözümü, Matrisin tersinin bulunması, Determinantlar, Determinantların özellikleri, Cofactor açılımı, Cramer’in kuralı. Vektör uzayları Alt uzaylar, Span ve doğrusal bağımsızlık. Temel ve boyut. Satır Uzay, Boş Alan. Homojen sistemler Ortogonalleştirme. Doğrusal dönüşümler. Temel değişikliği, Geçiş Matrisleri.
İngilizce: Systems of Linear Equations. Matrices, Matrix multiplication, Special types of matrices, Echelon form of a matrix, Solving linear systems by Gauss-Jordan Reduction, Finding the inverse of a matrix, Determinants, Properties of determinants, Cofactor expansion, Cramer’s rule. Vector spaces. Subspaces, Span and linear independence. Basis and dimension. Row Space, Null Space. Homogeneous systems. Orthogonalization. Linear transformations. Change of basis, Transition Matrices.
CENG 383: Algoritmalar / Algorithms 
Türkçe: Ders, asimptotik analiz dahil olmak üzere algoritmaları tasarlamak ve uygulamak için temel teknikleri tanıtır ve geliştirir. Böl ve yönet algoritmaları, yinelemeler, açgözlü algoritmalar, veri yapıları, graf algoritmaları dahildir.

İngilizce: Algorithm complexity and asymptotic notation. Sorting and Searching, Balanced Search Trees. Divide and conquer approach. Sorting in linear time(counting sort, radix sort). Dynamic hashing. Greedy algorithms. Dynamic Programming. Elementary graph algorithms, Breadth-First search, Depth-First search. Minimum spanning tree and Shortest path algorithms.

 

SENG 205: Yazılım Gereksinim Analizi / Software Requirement Analysis 

Türkçe: Gereksinim mühendisliği süreci şunları içerir:  Mülakatlar ve prototip oluşturma, gereksinimlerin belirlenmesi ve geçerli kılınması gibi paydaş gereksinimleri belirleme tekniklerinin belirlenmesi,  modellerin kullanımı: durum yönelimli, işlev yönelimli ve nesne yönelimli,  ne kadar resmi temsil edilseler de yazılım gereksinimleri için belgeler; yani, Resmi olmayan, yarı resmi ve resmi temsiller, yapısal, bilgilendirici ve davranışsal gereksinimler,  işlevsel olmayan gereksinimler,  yaşam döngüsü boyunca gereksinimleri yönetmek ve izlemek için gereksinim havuzlarının kullanılması,  vaka çalışmaları ve yazılım projeleri açıklanacak ve detaylandırılacaktır.

İngilizce: The requirements engineering process includes:  identification of stakeholders requirements elicitation techniques such as interviews and prototyping, requirements specification, and validation,  use of models: state-oriented, function-oriented, and object-oriented,  documentation for software requirements, no matter how formal they are represented; i.e., Informal, semi-formal, and formal representations,  structural, informational, and behavioral requirements,  non-functional requirements, use of requirements repositories to manage and track requirements through the life cycle,  case studies and software projects will be explained and detailed.

SENG 272: Yazılım Projesi II / Software Project II 
Türkçe: Bu ders, dört veya daha fazla pratik ödev içerir. Öğrencilerden, karmaşık hesaplama problemlerini etkili bir şekilde, iyi tasarlanmış ödevleri ile birlikte raporlamaları beklenmektedir. Derleyicilerin, paket programların ve güncel programların kullanımı IDE’ler (Entegre Geliştirme Ortamları) bu laboratuvara dahildir.
İngilizce: The laboratory includes four or more practical assignments. The students are expected to implement complex computing problems in an efficient way. The students are expected to present a well-designed documentary report with their assignments. The utilization of compilers, package programs and recent IDEs (Integrated Development Environments) are included in this laboratory.

5. Semester

SENG 301: Yazılım Proje Yönetimi / Software Project Management 
Türkçe: Bu ders, bir yazılım projesinin temel yönlerini açıklar. Yazılım yöneticisinin görev tanımıyla başlar ve yazılım geliştirme ekibinin organize edilmesi dahil olmak üzere; diğer mühendislik organizasyonlarıyla (sistem mühendisliği, kalite güvencesi, konfigürasyon yönetimi ve test mühendisliği) arayüz oluşturma, geliştirme standartlarının değerlendirilmesi, en uygun yaklaşımı seçme ve süreç modelini uyarlama, yazılım maliyetini tahmin etme, planlama ve belgeleme, risk mühendisliği, süreci sürekli iyileştirme gibi başarılı yazılım geliştirme yönetimi ile ilgili konuları ele alır.
İngilizce: This course describes the key aspects of a software project. It begins with the job description of a software manager and then addresses those topics germane to successful software development management, including organizing the software development team; interfacing with other engineering organizations (systems engineering, quality assurance, configuration management, and test engineering); assessing development standards; selecting the best approach and tailoring the process model; estimating software cost and schedule; planning and documenting the plan; staffing the effort; managing software cost and schedule during development; risk engineering; and continuous process improvement.
SENG303: Kalite Güvence için Yazılım Testi / Software Testing for Quality Assurance 
Türkçe: Bu ders, temel yazılım testlerini ve ilgili analiz tekniklerini inceler. Özellikle, farklı yazılım türlerini test ederken, önemli aşamaların üzerinde durulmaktadır. Ders, test oluşturma, test kapsamı, regresyon testi, mutasyon testi, program analizi (ör. Program akışı ve veri akışı analizi) ve test önceliklendirme gibi kavramları da içermektedir.
İngilizce: This course will examine fundamental software testing and related program analysis techniques. In particular, the important phases of testing will be reviewed, emphasizing the significance of each phase when testing different types of software. The course will also include concepts such as test generation, test oracles, test coverage, regression testing, mutation testing, program analysis (e.g., program-flow and data-flow analysis), and test prioritization
SENG 315: Koşut Programlama / Concurrent Programming

Türkçe:  Bu derste öğrencilere paralel programlama temelleri verilecektir. Kapsamında ders, paralel yazılım ve donanım temelleri, süreç yapısı, özellikleri ve işletim sistemlerinde süreçler arası iletişim verilecektir. İş parçacığı özellikleri,  iş parçacıklı programlama, karşılıklı dışlamalar ve kritik kaynaklar tartışılacaktır. Kursun son bölümünde, dağıtılmış ve paylaşılan bellek iletişimi açıklanacaktır.
İngilizce: In this course, participants will be given parallel system programming fundamentals. Within the scope of the course, after parallel software and hardware basics, process structure, properties and inter-process communication in operating systems will be given. Subsequently, Thread features, multi-thread programming, mutual exclusions and critical resources will be discussed. In the last part of the course, distributed and shared memory communication will be explained.
SENG 383: Yazılım Projesi III / Software Project III 
Türkçe: Bu ders, dört veya daha fazla pratik ödev içerir. Öğrencilerden, karmaşık hesaplama problemlerini etkili bir şekilde, iyi tasarlanmış ödevleri ile birlikte raporlamaları beklenmektedir. Derleyicilerin, paket programların ve güncel programların kullanımı IDE’ler (Entegre Geliştirme Ortamları) bu laboratuvara dahildir.
İngilizce: The laboratory includes four or more practical assignments. The students are expected to implement complex computing problems in an efficient way. The students are expected to present a well-designed documentary report with their assignments. The utilization of compilers, package programs and recent IDEs (Integrated Development Environments) are included in this laboratory.
SENG 200: Yaz Stajı I / Summer Training I 
Türkçe: Öğrencilerin yazılım mühendisliği alanında en az 20 iş günlük yaz eğitimi yapıp başarılı bir şekilde tamamlaması gerekir. Yaz stajı bölüm tarafından hazırlanan kurallar ve düzenlemelere uygun yapılmalıdır. Staj derslerinde öğrencilerin pratik tecrübelerini gözlemleyip, anlatıp raporlaması beklenir.
İngilizce: Students are required to attend and successfully complete a minimum of 20 working days summer training in the scope of software engineering. The summer internship should be carried out in accordance with the rules and regulations set by the department. In internship courses, students are expected to observe, describe and report their practical experiences.

6. Semester

SENG 326:Yazılım Mimarisi / Software Architecture 
Türkçe: Yazılım mimarilerinin gereksinimi, Yazılım geliştirme ve üretimi arasındaki farklar, İşlevsel olmayan gereksinimler ve mimarinin temelleri, Yazılım mimarilerinin modellenmesi, Yazılım mimarilerinin değerlendirilmesi ve çözümlenmesi, Çelişen mimari alternatiflerinin çözümlenmesi, Mimari gösterim dilleri, Atik yöntemlerin mimarideki rolü, Şablon temelli geliştirme, Arayüz temelli geliştirme, Servis temelli mimari ve yazılım üretim bantları.
İngilizce: The need for software architecture, Construction versus development of software, Non-functional requirements and essentials of architecture, Modeling software architecture, Reviewing and analyzing software architecture, Tradeoff analysis, Architecture description languages, The role of agile methodologies in architecture, Pattern-oriented development, Interface-oriented development, Service-oriented architecture and Software product lines.

SENG 306:Veritabanı Modelleme ve Tasarımı/ Database Modelling and Design 

Türkçe:  Veritabanı modelleme ve tasarımı için gerekli kavram ve yapılara odaklanır. İlişkisel, grafik, mekansal, bilgi, metin ve xml gibi çeşitli modern veri modelleri ve bunların entegrasyonları tartışılmaktadır.
İngilizce: Focuses on concepts and structures necessary to design and implement database platforms. Various modern data models, such as a relational, graph, spatial, knowledge, text, and XML, and their integration are discussed.

SENG 384: Yazılım Projesi IV / Software Project IV 

Türkçe: Laboratuvar dört veya daha fazla pratik ödev içerir. Öğrencilerden karmaşık hesaplama problemlerini etkili bir şekilde. Öğrencilerin iyi tasarlanmış ödevleri ile birlikte belgesel rapor. Derleyicilerin, paket programların ve güncel programların kullanımı IDE’ler (Entegre Geliştirme Ortamları) bu laboratuvara dahildir.
İngilizce: The laboratory includes four or more practical assignments. The students are expected to implement complex computing problems in an efficient way. The students are expected to present a well-designed documentary report with their assignments. The utilization of compilers, package programs and recent IDEs (Integrated Development Environments) are included in this laboratory.

7. Semester

SENG 491: Bitirme Projesi I / Graduation Project I 
Türkçe: Bu ders kapsamında öğrencilerden bir takım oluşturarak bir öğretim üyesinin danışmanlığında endüstriye yönelik bir proje geliştirmesi beklenmektedir. Bu dersin temel amacı olarak öğrencilerden gerçek hayata yönelik olan projedeki karmaşık probleme yenilikçi bir çözüm getirerek projenin gereksinim analizini yapmaları, tasarımını gerçekleştirmeleri ve bu yapılanları standartlara göre raporlamaları  beklenmektedir.
İngilizce: Within the scope of this course, it is expected that a team from students will develop an industry oriented project under the guidance of a faculty member. The main objective of this course is to analyze the requirements of the project by introducing an innovative solution to the complex problem, to complete the project design, and to report these steps according to the standards.
SENG 300: Yaz Stajı II / Summer Training II 
Türkçe: Öğrencilerin yazılım mühendisliği alanında en az 20 iş günlük yaz eğitimi yapıp başarılı bir şekilde tamamlaması gerekir. Yaz stajı bölüm tarafından hazırlanan kurallar ve düzenlemelere uygun yapılmalıdır. Staj derslerinde öğrencilerin pratik tecrübelerini gözlemleyip, anlatıp raporlaması beklenir.
İngilizce: Students are required to attend and successfully complete a minimum of 20 working days summer training in the scope of software engineering. The summer internship should be carried out in accordance with the rules and regulations set by the department. In internship courses, students are expected to observe, describe and report their practical experiences.

8. Semester

SENG 492: Bitirme Projesi II / Graduation Project II 
Türkçe: Bu ders kapsamında öğrencilerden bir takım oluşturarak bir öğretim üyesinin danışmanlığında endüstriye yönelik bir proje geliştirmesi beklenmektedir. Bu dersin temel amacı olarak öğrencilerden gerçek hayata yönelik olan projedeki karmaşık probleme yenilikçi bir çözüm getirerek projeyi geliştirmeleri ve  kullanıcı testlerini yaparak geliştirilen ürünün başarısını ölçmeleri beklenmektedir. Aynı zamanda kullanıcı testlerinden elde edilen sonuçları analiz ederek ortaya çıkan eksiklikleri proje süresi boyunca sürekli geliştirmeleri beklenmektedir.
İngilizce: Within the scope of this course, it is expected that a team from students will develop an industry oriented project under the guidance of a faculty member. The main objective of this course is to develop a project for real life and to measure the success of the product by administering user tests. In addition, it is expected that the deficiencies will be continuously improved throughout the project by analyzing the results obtained from the user tests.